石神井 Y HOUSE by 池田雪絵大野俊治 一級建築士事務所 | homify
Change profile photo
Change cover
池田雪絵大野俊治 一級建築士事務所
池田雪絵大野俊治 一級建築士事務所

池田雪絵大野俊治 一級建築士事務所

池田雪絵大野俊治 一級建築士事務所
池田雪絵大野俊治 一級建築士事務所
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

​Shakujii-Y house

Shakujii-Y house

Project data

Architect/Ikeda Yukie Architects  Ikeda Yukie, Ohno Toshiharu http://www.snowpict.com/ Structural deign/Kume structural research &development office  Kume Hiroki Constructor/ Fuji construction & planning site/Nerima Tokyo Japan principal use/Single family house structure/2nd floor wooden house total area/90.95m2 completion/2011 Feb.

A family house in the suburb of Tokyo. The site is a lot in the northwest corner, adjacent to vacant lots to the south and southeast. This makes it impossible to predict the amount of daylight it would receive in the future. For this reason, we designed with the aim of allowing ample natural light into the house in any circumstance. The client requested spaces for hobby, especially a roof deck for astronomical observation and a loft for outdoor goods and play. We looked for a simple solution to meet all those conditions. First, we placed a main simple volume in the shape of a gable roof. After that, by adding and pulling small volumes from the main volume, we created inner/outer spaces for hobby and pleasure. This connects the family spaces and private spaces, allowing natural light to travel across the rooms while transmitting atmosphere. The rooms are allocated to invite natural light from the top side window of the loft all the way to the glass floor of the living room on the ground level. Light is reflected by the ceiling mirror, crosses through the glass floor of the MBR and reaches the living space. The dining room and a bedroom are connected by the volume under the outer stairs to the roof deck so that the rooms can share natural light. The terrace and the eaves are designed to block sunlight and heat in the summer. The house is well insulated in the winter and is equipped with a built-in air circulation system powered by solar panel.

PHOTO:  Ⓒ KOICHI TORIMURA

  •  Houses by 池田雪絵大野俊治 一級建築士事務所,

    ​Shakujii-Y house

  •  Houses by 池田雪絵大野俊治 一級建築士事務所,

    ​Shakujii-Y house

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 2
    ["ZA"] [Published] 8 great ways to furnish your home with glass!
    ["JP"] [Published] 石神井台の家
  •  Houses by 池田雪絵大野俊治 一級建築士事務所,

    ​Shakujii-Y house

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["JP"] [Published] 石神井台の家
  •  Houses by 池田雪絵大野俊治 一級建築士事務所,

    ​Shakujii-Y house

  •  Houses by 池田雪絵大野俊治 一級建築士事務所,

    ​Shakujii-Y house

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["JP"] [Published] 石神井台の家
  •  Houses by 池田雪絵大野俊治 一級建築士事務所,

    ​Shakujii-Y house

  •  Houses by 池田雪絵大野俊治 一級建築士事務所,

    ​Shakujii-Y house

  •  Houses by 池田雪絵大野俊治 一級建築士事務所,

    ​Shakujii-Y house

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["JP"] [Published] 石神井台の家
  •  Houses by 池田雪絵大野俊治 一級建築士事務所,

    ​Shakujii-Y house

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 3
    ["KR"] [Published] 공간을 다채롭게 하는 거울 소재
    ["JP"] [Published] 家の中の城:ロフトのある家
    ["JP"] [Published] 石神井台の家

Admin-Area